Jak uczymy się zawodu?
Zastanawialiście się kiedyś jak wyglądają lekcje zawodowe w technikum żywienia i usług gastronomicznych? Już opowiadamy. Nauka zawodu to zarówno zajęcia praktyczne w szkole, jak i praktyki w realnych warunkach zakładów produkcyjnych.
To także nauka branżowej wiedzy teoretycznej, która może być podana w ciekawy sposób. Jedną z metod nauczania, które aktywizują uczniów jest metoda stacji zadaniowych. Uczniowie podczas rozwiązywania zadań przemieszczają się po klasie wędrując od stacji do stacji. Taki sposób podania i utrwalania zdobytej już wiedzy z pewnością angażuje większość zmysłów. Zatem uczniowie chłoną wiedzę na wiele sposobów. Każdy uczeń znajdzie w takiej formie nauki coś dla siebie. Jak mówi Natalia, uczennica klasy IV Tżp „Dzięki temu, że mogę poznać wyposażenie, obejrzeć je i porównać szybciej zapamiętuję do czego jest przeznaczone i czym się charakteryzuje. Nie muszę uczyć się na pamięć danych technicznych, tylko zapamiętuję z lekcji. Zdecydowanie polecam taką formę uczenia się.” Jak widać uczniom podobają się nasze lekcje zawodowe. Wszystkich tych, którzy właśnie zastanawiają się nad wyborem szkoły: zapraszamy do wspólnej nauki!