t e l. / f a x   9 1   5 7 7   2  7  2 7


s e k r e t a r i a t @ z s 5 . s t a r g a r d . p l

Zespół Szkół nr 5 w Stargardzie

im. Tadeusza Tańskiego

UONET+ zaloguj sieUONET+ dostep do edziennikaUONET+ obejrzyj filmyBEZ DATY page 001

I miejsce w VIII Wojewódzkim Konkursie Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej „Kulinarna przygoda z pstrągiem”

folderthumb   17 listopada 2017 r. w Zespole Szkół Nr 6 w Szczecinie, odbyła się kolejna edycja konkursu kulinarnego i kelnerskiego. Konkurs odbywał się pod patronatami:


• Patronatem Honorowym Zachodniopomorskiego Kuratora Oświaty,
• Patronatem Honorowym Wicemarszałka Województwa Zachodniopomorskiego Jarosława Rzepy,
• Patronatem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Tematem przewodnim była „Kulinarna przygoda z pstrągiem”.
Do eliminacji wojewódzkich przystąpiło 16 uczestników – uczniów 7 szkół ponadgimnazjalnych województwa zachodniopomorskiego.
Pierwszym etapem konkursu był test wiedzy, za który uczestnicy mogli uzyskać max. 40 punktów.
Drugi etap - praktyczny polegał na:
- w konkursie kulinarnym było to sporządzenie i podanie 5 porcji zakąski zimnej z wykorzystaniem pstrąga sporządzanie oraz podanie 5 porcji deseru na bazie owoców leśnych.
Z części praktycznej uczestnicy mogli uzyskać max. 80 punktów.
Nad prawidłowością przebiegu etapu pisemnego i praktycznego czuwało Jury zawodowe:
- Pan Piotr Sierociński – szef kuchni Novotel Szczecin Centrum
- Pan Paweł Szatkowski – szef kuchni Raddison Blu
- Pan Paweł Małyszko – szef regionalny Unilever Food Solutions

Zwycięzcami konkursu kulinarnego zostali:
I miejsce – Paweł Trusiewcz – Zespół Szkół Nr 5 w Stargardzie
II miejsce – Wojciech Parcheta – Zespół Szkół Nr 1 w Koszalinie
III miejsce – Mateusz Kota – Zespół Szkół Nr 6 w Szczecinie
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie: Paweł Trusiewicz i Łukasz Szala z 3 klasy technikum żywienia
i usług gastronomicznych.
Uczniów do konkursu przygotowała p. Izabela Pułka.