t e l. / f a x   9 1   5 7 7   2  7  2 7


s e k r e t a r i a t @ z s 5 . s t a r g a r d . p l

Zespół Szkół nr 5 w Stargardzie

im. Tadeusza Tańskiego

III wewnątrzszkolny konkurs kulinarno – cukierniczy w ZS nr 5 w Stargardzie

folderthumb25 kwietnia 2017 r. w Zespole Szkół nr 5 im. Tadeusza Tańskiego w Stargardzie odbyło się rozstrzygnięcie konkursu o miano najlepszego kucharza i najlepszego cukiernika szkoły, objętego patronatem honorowym Starosty Stargardzkiego.

Celem tego konkursu było: promowanie sztuki kulinarnej, rozwijanie u uczniów potrzeby osiągania sukcesów, zainteresowań kulinarnych i cukierniczych oraz wykazanie się znajomością przygotowania potraw i ciast. I etap konkursu to eliminacje klasowe. Młodzież rozwiązywała test składający się z 40 pytań. Osoby z najwyższą punktacją przeszły do eliminacji szkolnych i ponownie pisały test. 10 osób z najwyższa punktacją z klas cukierniczych i gastronomicznych przeszło do części praktycznej konkursu. Uczniowie musieli wykazać się inwencją twórczą i przygotować swoje popisowe danie lub ciasto. "Wariacje na temat warzyw” – hasło przewodnie dla kucharzy, którzy zaprezentowali różne dania. Były one nie tylko smaczne, ale i pięknie podane. Potrawy przygotowane przez uczestników to:
- Papryka faszerowana kaszą bulgur, makaron z cukinii i marchewki oraz puree z groszku.
- Chipsy z marchwi i selera, jako dodatek pierś marynowana z kurczaka.
- Rolada ze szpinaku z serkiem mascarpone i łososiem. Podana na rukoli.
- Pieczone ziemniaki podane na roszponce z sosem winegret, serem fetą i pomidorem koktajlowym.
- Puree z zielonego groszku i brokuła oraz sałatka koktajlowa z grillowaną piersią drobiową.
"Tort na każdą okazję” – hasło przewodnie dla cukierniczek, które przygotowały:
- Tort "Zakochane kociaki – śmietankowo - czekoladowe” .
- Tort "Ciasteczkowy potwór".
- Tort "Brzoskwiniowa róża".
- Tort biszkoptowy z owocami i bitą śmietaną.
- Tort cytrynowy z karmelizowaną cytrynką.

Zwycięzcy konkursów:
W tym roku, jury miało twardy orzech do zgryzienia. Uczestnicy konkursów wykazali się niezwykłą wiedzą, pomysłem i umiejętnościami praktycznymi podczas przygotowywania potraw i ciast. Komisja konkursowa postanowiła przyznać równorzędne nagrody. Miło nam ogłosić, że Zespół Szkół nr 5 ma uzdolnioną młodzież pod względem kulinarnym
i cukierniczym.
W roku 2017 "Najlepszym kucharzem ZS nr 5" jest:
Przemysław Zalewski,
Paweł Trusiewicz,
Dominika Pacyna,
Gabriela Drozd,
Ewa Salamon.

"Najlepszym cukiernikiem ZS nr 5" jest:
Klaudia Gazda,
Dominika Wojciechowska,
Gabriela Koczedof,
Letycja Cieśla,
Katarzyna Kolano.
Wszystkim uczestnikom i zwycięzcom serdecznie gratulujemy.
Nagrody rzeczowe, ufundowane przez Powiat Stargardzki i Zespół Szkół nr 5, laureatom obu konkursów wręczyła Pani Elżbieta Świderska – Wicedyrektor Wydziału Oświaty, Kultury
i Sportu oraz Pani Jolanta Kawszyn – Dyrektor Zespołu Szkół nr 5 w Stargardzie.
Organizatorami konkursów były: Marzena Samujło, Danuta Puchniarska, Dorota Kujawska, Monika Nowicka – Chorągiewicz.